Konoplja za živali - spoznajte uporabo in učinke konoplje pri živalih. 

Konopljina pogača ali konopljini peleti so stranski proizvod stiskanja konoplje in ga lahko uporabljamo tudi za krmo živali. Ravno tako je izjemno uporabno konopljino olje pri živalih. Konopljina semena zagotavljajo zdrav odmerek beljakovin, vlaknin, antioksidantov in mineralov. Izjemno bogata so z dvema esencialnima maščobnima kislinama, omega-6 in omega-3. 

Ali je konoplja za živali primerna?

Zgodovina uporabe konoplje za zdravljenje živali sega v dobo starih Grkov, kjer so z njo zdravili konje. Najdeni so tudi dokazi za zdravljenje kolik s konopljo (krčevitih bolečin v želodcu), vnetij in ran.

Za katere živali je primerno uživanje izdelkov iz konoplje?

GLA v konopljinem olju je nekoliko edinstven med maščobnimi kislinami omega-6, saj v nasprotju z večino maščob omega-6 iz drugih virov, ta podpira protivnetne procese pri  živalih. Konoplja se običajno uporablja za ribolov (krapov ribolov), ribjo hrano, hrano za piščance, konjsko krmo. Mnogi pa tudi svoje hišne ljubljenčke zdravijo s pomočjo izdelkov iz konoplje (psi, mačke..) ali krepijo njihov imunski sistem. Konoplja je tudi dober vir mineralov, kot so: baker, železo, bor, cink, mangan, dušik in cink.

Konoplja je priljubljena zaradi visoke vsebnosti beljakovin in maščobnih kislin ter daje živalski hrani edinstveno dodano vrednost. Izdelki na osnovi konoplje so primerni za razne živali, kot so piščanci, psi, ptice, konji, koze, ovce, morski prašički, zajci in prašiči. Študije kažejo, da se konopljino olje zelo dobro obnese pri konjih.

Učinki konoplje pri živalih

Konoplja lahko živalim pomaga pri naslednjih težavah: 

Konoplja lajša artritis, bolečine, težave s kožo, dlako, sladkorno bolezen, visok očesni pritisk itd. 
Konoplja je učinkovita tudi pri zdravljenju težjih bolezni:

 • kronične bolezni
 • levkemija, levkoza
 • vse rakave bolezni
 • HIV,
 • limfni rak, (pogost pri mačkah)
 • ploščato celični karcinom SCC pri mačkah in psih z belim ali svetlim noskom, gobcem…

Konoplja za konje

Konopljo za konje lahko uporabljamo v dveh oblikah - olje in peleti. Študije kažejo, da se olje konoplje zelo dobro obnese pri konjih. 

 

Konopljino olje za hišne ljubljenčke

Konopljino olje je posebej priporočljivo za ljubljenčke z alergijskimi reakcijami in težavami z dlako. Obstajajo številne zgodbe o izrednih učinkih gama-linolne kisline na iritacije, ki jih povzročajo alergije. Konopljino olje je eden od redkih produktov narave, ki vsebujejo to redko in pomembno maščobno kislino. Z dodajanjem v hrano je zagotovljena dnevna potreba po najpomembnejših maščobnih kislinah.

Vitehemp bio konopljino olje kot dodatek k prehrani za živali nudi številne koristi:

 • spodbuja imunski sistem
 • deluje protivnetno
 • spodbuje zdravljenje pri raku
 • daje moč in vzdržljivost med obremenitvijo
 • podpira presnovo in lastnosti kožuha
 • pozitiven učinek na organizem in presnovo


Ekcemi in alergije: Encimska transformacija linolne kisline v gama-linolno kislino se poslabša pri ljubljenčkih z ekcemi ali alergijami. To povzroča pomanjkljivosti v dolgi verigi esencialnih maščobnih kislin. Z dodajanjem gama-linolne kisline se ta primanjkljaj uravnovesi.

Večina teh bolezni je pri živalih težko ozdravljiva ali sploh ne. Mačja levkoza je do danes veljala za neozdravljivo, vendar s pomočjo konopljinih izdelkov lahko spodbujamo njeno ozdravitev.

Zdravljenje: Skoraj vsi ekcemi in alergije so posledica okoljskih vplivov, njihovi simptomatski vzroki so kompleksni in jih je pogosto težko ugotoviti. Oslabljen presnovni proces postane očiten pri zunanjih organih: koži, krznu, perju. Konopljino olje ponuja hitro lajšanje številnih simptomov alergij.

Dobro je vedeti: v človeški medicini se konopljino olje s svojo gama-linolno kislino uporablja tudi pri zdravljenju atopijskega dermatitisa.

Kako uporabljati konopljo pri živalih?

Konopljino olje lahko živalim dajemo postopoma kapljično. Če se živali dobro počutijo, lahko olje dajemo dlje časa. Še posebno je koristno, če želimo živalim izboljšati kri, okrepiti njihov imunski sistem (npr. pred operativnim posegom), po operaciji ipd. Lahko jo uživajo tudi semena konoplje ali brikete ter pelete iz konoplje.

Priporočamo nakup izdelkov pri uveljavljenih podjetjih, ki izvajajo strokoven nadzor kakovosti svojih izdelkov in vse potrebne certifikate. Konopljino olje Vitahemp je izdelano iz 100% bio konoplje, je hladno stiskano in v celoti izdelano pod strokovnim nadzorom ter zagotavlja vse certifikate. Primerno je za živali, in ga lahko kupite v naši spletni trgovini > Vitahemp - bio konopljino olje <